PageRank

Šta je PageRank?

PageRank je googlov algoritam za određivanje vrednosti web stranice. Vrednost može biti od nula do deset u zavisnosti od samog sajta i stranice na sajtu. Svi novi web sajtovi i web stranice počinju sa 0 PageRankom. Google PageRank je, de facto osnovni pokazatelj kvaliteta i pouzdanosti web sajtova.

Google PageRank
Google PageRank

Kako radi PageRank?

PageRank se izračunava na osnovu broja linkova sa drugih sajtova. Veći broj linkova omogućava i bolji PageRank, ali PageRank nije linearana funkcija. Linkovi sa pouzdanih web sajtova i sajtova raznih institucija vrednuju se znatno više.  Na primer, više se vrednuje 1 link sa sajta koji ima PageRank 6 nego 10 linkova sa prosečnih sajtova sa PageRankom 2 i 3.

Kako se računa PageRank?

Iza samog PageRanka stoji googlov moćan algoritam. Karikirano, svaki sajt daje 0.25 vrednosti na druge sajtove koje linkuje. Ukoliko ima više linkova znači da svaki sajt pojedinačno dobija manje, ukoliko ima maje linkova znači da svaki sajt pojedinačno dobija više. Jednostavno, 0.25 se deli na ravne među svim linkovima linkovanim sa te starne.

Kako povećati PageRank?

Pre odgovora na ovo pitanje, najpre treba pomenuti da prosečni sajtovi imaju PageRank od 0-3 i to nije teško postići. Uz malo truda i linkovanja sa prijateljima i raznim direktorijumima taj rezultat je dostižan. PageRank 4-5 je već znatno teže postići, dok 6-7 je već prava egzotika. Za veće brojeve nije potrebno ni pominjati. Tako da ukoliko Vaš sajt ima neku vrednost od 0-3 u većini slučajeva je to OK. Sajtovi koji bi trebali da imaju malo veći PR su sajtovi medijskih kuća, raznih institucija (sudovi, ministarstva) i slično. Jednostavno, njih linkuje veliki broj sajtova koji prenosi njihove izvore informacija i slično. Zbog toga su oni iznad „običnih“ sajtova i prezentacija prosečne srpske firme. Odgovor na pitanje kako povećati PageRank je ukratko nabavite linkove. Imajte i ovde razumevanja jer kao što je već rečeno ne vrede svi linkovi isto, i ne treba po svaku cenu jurcati za linkovima. Neki linkovi (sa recimo spamerskih sajtova) vam mogu više odneti nego doneti koristi ako posmatramo celokupni sajt. Povećanje PageRank-a moguće je učiniti i vašim pažljivim linkovanjem. Ukoliko želite da linkujete neki sajt iz bilo kog razloga, a ne želite da njemu povećavate reputaciju već želite da korisnik može lako od vas doći do njega, onda u link tagu dodajte ovaj deo rel=“nofollow„. Time ste googlu rekli da ne prenosi na njega nikakve vrednosti.

 

 

You May Also Like

About the Author: ing. Predrag Mačeta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *