Google search console i kako dodati sajt – Nekadašnji google webmaster tools

Dodaj sajt na google search console

U prethodnom članku sam pisao Kako saznati preko kojih ključnih reči su posetioci došli do Vašeg sajta gde sam pominjao da je neophodno da sajt dodate na google search console. Ukoliko niste sigurni kako to da uradite evo gratkog tutoriala.

Logovanje na google seacrh console

Prvo je potrebno da se ulogujete na google search console. Za tako nešto Vam je potreban google nalog koji verujem da već imate bilo da ga koristite kao gmail, ili ga google play, jedan g nalog je dovoljan za sve googlove servise. Kada ste na pomenutoj stranici ulogovani sa desne strane imaćete dugme add a propert.

Dodaj sajt na google search consoleKlikom na njega otvoriće Vam se mali prozor gde treba da unesete web adresu Vašeg sajta. Važno je da unesete i protokol http:// ili https:// u zavisnosti da li je veza sa serverom kriptovana ili otvorena. Upišite Vaš domen i idite na opciju ADD.  Kada to uradite dobićete novu stranicu gde imate razne načine za verifikaciju.  Preporučeni je da downloadujete fajl koji je google spremio za Vas i da isti uploadujete, tj pošaljete na root servera. Dakle u korenskom folderu gde se nalazi i sajt tu treba da uploadujete i taj fajl koji ste skinuli. Kada uploadujete trebali bi na link koji je oblika http://vassajt.com/googleNEKIBROJEVI.html da Vam se otvori kao prazna stranica. Ukoliko nešto niste dobro uradili browser će Vam javiti da stranica ne postoji. Ukoliko dobijete belu stranu sve je uredu i možete ići na ferifikaciju.

Drugi metod koji isto nije težak je da u head delu početne stranice ubacite HTML tag. Idite na alternativne metode i prvi ponuđeni je HTML tag. Izaberite njega i onda iskopirajte taj meta tag <meta name=“google-site-verification“ content=“nesto“ /> u head sekciji Vaše strane. Otvorite index.html ili index.php sa notepadom i uradite paste izmedju <head></head> tagova. Ukoliko koristite wordpress predlažem da prvo skinete plugin insert headers and footers i da po instaliranja plugina odete u podešavanja i imaćete opciju insert insert headers and footers. U tekst polje unesite onaj kod od googla i sačuvajte. Zahtevajte verifikaciju od googla i to je to.

Šta če mi google search console ?

Google search console Vam daje velike mogućnosti. Istražujte malo i sami. Možete pratiti greške koje ima Vaš sajt, ko Vas je linkovao, da pratite preko kojih ključnih reči su došli posetioci, Vaše trenutne pozicije na google za određene ključne fraze i slično. Uglavnom da bi dobili bilo kakve rezultate obično je potrebno da prođe bar nedelju dana, a za neke relevantnije rezultate verovatno i mesec dana. Imajte na umu da je jedno imati sajt, a drugo imati posećeni sajt. Ukoliko želite ovo drugo google search console je neophodan tool za tako nešto. Nažalost samo on nije dovoljan tako da za posećen sajt treba dosta više i truda i energije. Ukoliko ipak nemate vremena za tako nešto, ili nemate volje da se bavite stvarima koje ne poznajete dovoljno možete nas kontaktirati kako bi napravili strategiju za digitalni marketing i seo optimizaciju.

You May Also Like

About the Author: ing. Predrag Mačeta

5 Comments

  1. Poštovani imam jedno pitanje.
    Šta znači u google consoli greška nedostaje „name“ .Javlja mi da imam 65 stranica sa tom greškom i ne mogu da dokučim u čemu je stvar. Sajt je urađen u WP.

    Hvala unapred
    Zoran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *