Nekoliko bitnih faktora za Google rangiranje

Autor Josip Ivanović, Optimizacija sajta Hrvatska

SEO je industrija koja se neprestano razvija. Ono što je vrijedi danas možda neće sutra. Stoga je potrebno biti u toku, pratiti kretanja industrije i prilagođavati se pravilima. U nastavku teskta slijedi nekoliko faktora koji će uvelike pomoći Vašoj SEO kampanji.

1. Sadržaj

Prema Andreju Lipattsevu, višem stručnjaku za kvalitetu pretraživanja na Googleu, sadržaj je jedan od najvažnijih Googleovih faktora rangiranja. Sadržaj je već neko vrijeme značajan faktor rangiranja – no posljednjih godina vidjeli smo pomak od sadržaja usmjerenog na ključne riječi prema relevantnom sadržaju pisanom na prirodan način.

Studija koju je uradio SearchMetrics otkrila je da samo 53% od 20 Google upita imaju ključne riječi u title tagu, a manje od 40% landing stranica ima ključne riječi u H1 tagu. Taj broj pada u odnosu na prošlu godinu, što „jasno pokazuje da Google procjenjuje sadržaj prema relevantnosti, a ne ubacivanjem ključnih riječi na određena mjesta.

Ažuriranja algoritma kao što su Hummingbird i RankBrain stavljaju važnost na semantičku relevantnost, što znači da dubinsko analiziranje neke teme, pisano lako razumljivim jezikom uvijek pobjeđuje visoko optimizirani sadržaj. Ovo nam govori i to da tekstovi sa većim brojem riječi imaju bolju prolaznost od kraćih tekstova.

Šta ovo znači baš za Vas?

Sadržaj utječe i na druge faktore rangiranja, kao što su bounce rate i CTR. Zato se za najbolje rezultate pobrinite da vaš sadržaj bude sveobuhvatan i relevantan za vašu publiku. Npr. detaljna analiza novog Audija Vam neće previše korisititi ako se bavite uzgajanjem cvijeća.

2. Link building

Link building je i dalje važan faktor Google rangiranja, ali dobro je znati i to da nije svaki link isti i da je tokom godina Google naučio razlikovati dobre i loše linkove. Više linkova i dalje će rezultirati boljim rangiranjem, ali samo ako su to linkovi sa različitih autoritativnih domena.

Većina top SEO stručnjaka smatra kako je ključ za dobru link building kampanju u stvaranju kvalitetnog sadržaja, a zatim u promoviranju tog sadržaja. Kvalitetan sadržaj će sam po sebi privlačiti linkove, ali mu je uvijek dobro pomoći sa dobrom outreach kampanjom.

Šta ovo znači baš za Vas?

Postoji mnogo različitih načina za dolazak do linkova, ali budite oprezni, nije svaki način dobar način. Google je svakim danom sve pametniji, link koji je danas bio OK, sutra može biti loš. Dobro razmislite da li želite link baš sa te domene.

3. Mobile-First index

Bitna promjena koju smo vidjeli ove godine je prelazak na mobile-first indeksiranje. Ovo znači da se za rangiranje koristi mobilni index.

Šta ovo znači baš za Vas?

Ako još niste prešli na responsive design, trebali bi. Ako bolje razmislite implementacija reponsive designa će Vam pomoći ne samo kod Google rangiranja, već i kod zadovoljstva Vaših posjetitelja. Tko želi zumirati stranicu na mobitelu da bi pročitao nešto iz sidebara? Nitko, a vjerojatno ni Vi. Znajući I to da je svakim danom sve više i više posjetitelja sa mobilnih uređaja, ovaj aspekt nije zanemariv.

4. Šta još?

Postoje I mnogi drugi bitni faktori za Google rangiranje. Neki od njih su:

Enkripcija: Google je još 2014. godine objavio da će web stranice sa implementiranom HTTPS enkripcijom bolje prolaziti od svojih HTTP konkurenata. SearchMetrics ovo i potvrđuje sa analizom koja pokazuje kako se 45% top web stranica učitava preko https protokola.

H1 i H2 tagovi: bez obzira na to što korištenje H1 i H2 tagova pomaže u rangiranju, oni također utječu I na user experience, te ih je pametno koristiti.

Anchor text: iako je korištenje „exact match“ anchor texta rizično, te Vas može dovesti do Pingvin kazne, ipak se ne smije zanemariti. Anchor text je i dalje bitan faktor rangiranja, i dobro je imati barem nekoliko linkova sa „exact match“ anchor textom. Nakon toga pravite linkove koristeći raznovrsne riječi kao anchor text.

Nadam se da Vam je ovaj tekst barem malo pomogao, a želite li ostati u toku pretplatite se na neki od naših social media kanala ili jednostavno pratite naš blog.

You May Also Like

About the Author: ing. Predrag Mačeta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *