Google adwords – zlonamerni klikovi – namerno kliktanje na oglase?

google adwords - ads

Ukoliko se pitate da li ovako nešto postoji ? Odgovor je naravno da da. Činimi se, da ne postoji ni jedna oblast u kojoj se obrće izvesna količina novca, a da ne postoje neke prevare i zlonamerne radnje. Čim je novac upitanju odmah je tu i neka prevara.

Google adwords i zlonamerni klikovi

Šta je to zlonamerni klik na google oglase? Pa to je svaki klik koji je imao želju samo da Vam potroši sredstva bez ikakve želje za Vašom uslugom, proizvodom i bilo čime sličnim. Ukoliko se to više puta ponovi onda imate veći problem jer se neko nameračio upravo na Vas sa željom da Vam potroši sva sredstva i da nemate uspeha u Vašem poslu već samo troškove i gubitke (čitaj 99% konkurencija),

Google adwords sistem i njihova zaštita

Na adwords support stranici, možete pronaći šta je sve nelegalno i šta sve njihov sistem brani i šta sve spada u nevažeći klik. Međutim to je u teoriji, a situacija u praksi je naravno malo drugačija. Svakako je googlu u interesu da otkloni ovakve stvari jer mu je svakako pored novca stalo i do zadovoljnog klijenta, a ne do klijenta koji će samo jednom uplatiti sredstva i otići od njih glavom bez obzira. Problem je samo taj što algoritam treba da prepozna šta je neželjeni klik, a šta realan i pravi. Kako se ovim poslom bavim već dugi niz godina, primetio sam njihov algoritam ipak ne radi baš najbolje što se tiče klijenata. Dešavalo mi se da u roku od par minuta imam i po 10ak klikova, a u analitici broj posetilaca 1. Dakle, google je u ovom slučaju prepoznao da je upitanju jedan posetilac, ali je svaki klik naplatio. Pisanjem žalbe googlu možete dobiti neki odgovor koji je ispravan ali ne i svrsishodan.

Odgovor google adwords support operatera

Kada sam se supportu obratio za pomoć i savet i objasnio gore pomenutu situaciju dobio sam sledeći odgovor.

Odgovor google adwords support operatera
Razumem Vašu zabrinutost IME-OSOBE, ali nažalost nepostoji takav alat koji može da prepozna konkurenta i isključi njegove klikove.

Daću Vam par saveta kako možete filtrirati i isključiti određene adrese korisnika ali je potrebno da samostalno dođete do istih jer mi nismo u mogućnosti da Vam pružimo te informacije.

Kako biste podesili filtriranje ip adrese u Vašem Analytics nalogu molim Vas pročitajte ovaj članak i pratite uputstva.
Takođe možete isključiti određene ip adrese u Vašem AdWrods nalogu tako što ćete pratiti korake iz ovog članka.

Dakle, ne prepoznaju konkurenta i daju mi savet da filtriram tim osobama IP adrese. Čak mi daju i link do uputstva kako to da uradim, ali ne i IP adrese (razumljivo) koje mogu da filtriram, što znači da je ovaj odgovor support-a krajnje beskorisan. Kako sam vodio veći broj kampanja, a susreo se sa zlonamernim klikovima i nemoći samog sistema rešio sam da napravim program koji će prepoznati zlonamerne klikove, i da probam sam da rešim problem i da zaštiti klijente od zlonamernih osoba i konkurencije. Želeo bih da dodam da sam i često dobijao refundacije, ali je to bilo uvek u nekom drugom iznosu od očekivanog, tj manje. Jednostavno sam vodio analizu koliko mi je jedna osoba napravila klikova, oduzeo cenu broj klikova -1 i tako analizirao mesec dana. Na kraju sam dobio refundaciju, ali ne u tom iznosu, obilčno 50% manje.

Program za detektovanje zlonamernog klika na adwords sitemu. Zaštita od klik spama na oglasima

Program za detektovanje zlonamernog klika radi tako što analizira klikove na oglase, vreme i osobu koja pristupa Vašem sajtu preko oglasa. Ukoliko se u određenom vremenskom roku primeti više klikova iste osobe, program javlja poruku o zloupotrebi, tj zlonamernom kliku na oglas i IP aderesu koju nećete dobiti od googla. Upisivanjem dobijene IP adrese u adwords sistem, toj osobi (ili više njima, npr cela firma koristi isti ruter) se oglasi više ne prikazuju.

Ukoliko Vas zanima profesionalno vođenje google adwords kampanje, pored desetogodišnjeg iskustva služimo se i ovakvim toolovima koji upotpunjuju sam google adwords sistem i korišćenje je uključeno u cenu vođenja google adwords kampanje.

You May Also Like

About the Author: ing. Predrag Mačeta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *