Kako da prikažete 3 poslednja posta/članka sa WordPress bloga na web sajt

wordpress-logotype

Možda ste primetili da na nekim sajtovima koji nisu rađeni u wordpress-u negde sa strane (sidebar) ili na dnu sajta (footer) ima rubrika „poslednje sa bloga“ ili „zadnji postovi sa bloga“ i slično. Pitate se kako su ovo uradili? Nije preterano teško, uz malo poznavanja PHP ili uz dobro praćenje ovog tutoriala možete i vi to da napravite.

Dodavanje poslednja 3 članka na web sajt

U naslovu je lepo definisan zahtev. Cilj je prikazati poslednja tri članka (posta) sa cašeg WordPress bloga. Naravno da je u ovom tutorialu nebitna cifra od 3 članka i može biti proizvoljna.

Pre nego što počnem da dajem smernice, neophodno je prvo da imate web sajt pisan u PHP-u kako bi mogle da se pozivaju određene funkcije. Ukoliko nije moguće je i napraviti PHP stranicu koja će izvući poslednja 3 posta i sačuvati u neki file, koji posle treba ubaciti u HTML stranu. Ovo se može izvesti pomoću JavaScripta, ali o ovom problemu neće biti reči u ovom članku. Dakle, potrebno je da je sajt pisan u PHP-u, ukoliko princip je isti samo što treba da nađete način kako u HTML da ubacite generisani file.

Za primer ću uzeti da želite u vaš footer da ubacite „Poslednje sa bloga“. Ukoliko imate footer.php vrlo verovatno da on služi za prikaz footera i da se on ubacuje (include) u svaku vašu web stranicu. Ukoliko je neki drugi slučaj pronađite koji file je zadužen za footer i u njemu ugacite sledeći kod.

require('vasblog/wp-blog-header.php');
$posts = get_posts('numberposts=3&order=DESC');

Ovaj deo kod treba prilagoditi sa putanjom vašeg bloga i ako imate www.vebsajt.nesto a blog je na www.vebsajt.nesto/blog onda treba da umesto vasblog/ stavite blog/. Ovim delom uključujete wp-blog-header.php koji u sebi sadrži sve neophodno za pristup wp funcijama. Druga linija koda već koristi wp funciju get_posts gde za argumente stavljate nubmerposts=3 (želimo samo 3 posta) i order=DESC što kazuje da želimo da budu sortirani od najnovijeg, tako da ova funkcija vraća 3 najsvežija članka. Kako u promenljivoj $posts imamo niz nephodno je isti provući kroz foreach petlju.

foreach ($posts as $post) : setup_postdata( $post );

dok prolazimo kroz petlju treba pozvati sledeće WP funcije

ako ima slika članka prikaži sliku

if(has_post_thumbnail()){
the_post_thumbnail_url();
}

Nalov

the_title();

Link ili URL

get_permalink();

Zatvorimo pelju

endforeach;

Ceo kod za prikaz poslednja 3 posta sa bloga

<?php

require('seoblog/wp-blog-header.php');
$posts = get_posts('numberposts=3&order=DESC');
$link = '';

foreach ($posts as $post) : setup_postdata( $post ); ?>
<div>
<img src="
<?php
if(has_post_thumbnail()){
the_post_thumbnail_url();
}
?>
" alt="<?php the_title(); ?>" /></div>
<div>
<p><a target="_blank" href='<?php echo get_permalink(); ?>' title="<?php the_title(); ?>"><?php the_title(); ?></a></p>
</div>
<?php
endforeach;
?>

U ovom kodu su dodati i HTML elementi kako bi laše bilo za editovanje. Slika ima Alt tag koji je kao naslov bloga, a sam naslov je napisan kao link, tako da klikom se otvara taj određeni članak. Divovima i HTML tagovima možete da dodate class atribut i da ih stilizujete prema potrebi. Ovim kodom će se u vašem footeru (ili delu sajta gde želite) prikazivati automatski poslednja 3 posta. Ukoliko nešto nije bilo jasno možete u komentarima da pitate.

Primer poslednja 3 posta u footeru možete pogledati u footeru sajta SEO optimizacije.

You May Also Like

About the Author: ing. Predrag Mačeta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *